Robot overvåker annleggsarbeidet

Foto: BuildingPoint
Robothunden Spot kan både se og høre. Den kan ta bilder med et 360 graders kamera, gjøre analoge sensormålinger og ta detaljerte bilder med PTZ-kamera (Pan, Tilt, Zoom). I tillegg kan den bruke infrarødt kamera for å avdekke varmgang og akustisk kamera for å lete etter ulyder.

Marius Fidje Hope er ansvarlig for bygningsinformasjonsmodellering (BIM) forteller at det er risikabelt å jobbe om man skal gjøre målinger langs E18 i Bærum.

– Vi kommer nok aldri til å stille krav om at man må bruke denne typen roboter i anbudene våre, men vi kan nok stille funksjonskrav som gjør at de egner seg godt i en del prosjekter. Særlig i prosjekter som enten krever arbeid i utfordrende terreng eller er tett på annen trafikk, sier Hope til TU.no.BuildingPoint Scandinavia ser på Spot som en av de mest spennende teknologiene akkurat nå. Det er mange mulige brukstilfeller for Spot, som vi behandlet i dette blogginnlegget, "Spot er her, men hvorfor?", og det første alternativet som er tilgjengelig som nøkkelferdig løsning akkurat nå, er Spot som en "Autonom Robot Scanner Solution".

Foto: BuildingPoint

Spot, utviklet av Boston Dynamics, kan brukes i halvannen time før batteriet må lades opp. Den fjernstyres via et innebygd wifi-nettverk, men skal etter planen i løpet av kort tid også kunne styres via radiosignaler.

I dag koster Spot rundt 700.000 kroner. Hoper mener imidlertid ikke prisen er altfor skremmende.

– Selv om den er dyr er det langt ifra kostanden av et menneskeliv, det er et objekt som kan fullt ut erstattes om den hadde blitt påkjørt fordi den går for nærme og måler inn og noen kjører ut og kjører på den. Det ville vært uheldig. Men det er jo bare en robot, sier han.

Kilde: TU.no

Kommentarer