Jordbærplukkerobot

Roboten Thorvald skal analysererjordbær og selv avgjøre om bæret skal havne i bærkurven eller ikke.

─ Teknologisk er vi er jo ikke helt der ennå, men dette er framtidsscenariet vi jobber mot og holder på med i innovasjonsprosjektet «Sensorer for automatisk presisjonsplukking av jordbær»,
sier planteforsker Siv Fagertun Remberg ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. NMBU.

Thorvald plukker allerede bær, men har litt å gå på når det gjelder å forfine utvalgskriteriene og plukke de riktige bærene, for enn så lenge så havner også noen umodne bær i kurven.

I jordbærtunnelen er det modne bær gjennom hele sommeren, fra mai til september. Vanligvis produseres jordbær i Norge med såkalte kortdagsplanter på friland. Plantene danner blomsterknopper om høsten som så blomstrer og produserer bær i ca fire uker året etter.

─ Sorten Murano, som vi dyrker i tunnelen her, er en remonterende sort som blomstrer og bærer bær så lenge temperaturen er høy og dagene er lange. Plantetypen kalles langdagsplante og ble opprinnelig laget for å bli bruk i ampler, sånne som henger på terrassen til folk, sier Remberg.

Det betyr at det til enhver tid er bær på i alle modningsstadier på planten, fra blomster til modne bær. I tillegg til den utfordringen, har Thorvald også krav til hvordan planten skal være, og han liker ikke klaser av bær. Men Muranoplanten har lange blomsterstilker som henger ut fra planten, og som er egnet for Thorvalds plukkearm.


Referanser:

Kommentarer