Hverdagsroboter

Everyday Robots, eid av Alphabet (moderselskapet til Google), jobber med  å utvikle science fiction-aktige teknologier. Nylig har Everyday Robots blitt en mer selvstendig enhet, ledet av den utflyttede nordmannen Hans Peter Brøndmo.

Brøndmo har i flere år jobbet med Everyday Robots som forsøker å få roboter til å kunne gjøre enkle oppgaver i miljøer som er uforutsigbare. Det er altså snakk om mer avanserte operasjoner enn Amazons nylig lanserte hjemmerobot, Astro.


Jeg kan ikke annet enn ta et lite tilbakeblikk til egen studietid her. Det som virkelig fikk øynene mine opp for potensialet i datamaskiner var en fremtidsdokumentar som science fictionforfatteren Douglas Adams laget for BBC, kalt "Hyperland" – vel verd å se i sin helhet. I denne dokumentaren møter vi Brøndmo som forklarer det han kalte "micons" – Moving Icons – som en del av hypervideo, eller interaktiv video.

Det får være nok tilbakeblikk. Selskapet Brøndmo nå jobber i har laget roboter som skal gjøre enkle oppgaver i Googles kantine, som å sortere søppel, rygge av bordene og sette på plass stoler.

Dette er den samme typer oppgaver som Tesla ser for seg med sin varslede Teslabot. I videoen nederst snakkes det mye om hvordan maskinlæring er en forutsetning for at roboter skal lykkes. Det er dermed en nær sammenheng mellom roboter som navigerer i en kantine og en selvkjørende bil.

I et blogginnlegg viser Brøndmo til en annen Hans Peter, denne med etternavnet Moravec, som allerede på 1980-tallet konstaterte at det er enkelt å trene opp roboter til å gjøre mange ting mennesker synes er vanskelig, samtidig som det er vanskelig å lære robotene ting som mennesker syns er enkelt, som å gå eller gjenkjenne og samhandle med objekter.

De fleste roboter har blitt kodet til å gjøre oppgaver  på en nøyaktig måte. Dette fungerer utmerket så lenge omgivelsene er stabile. I et ustrukturert miljø, hvor det er mange uforutsigbare faktorer, er det ikke mulig å programmere dem til å håndtere ethvert scenario. I stedet er robotene nødt til å lære, blant annet  gjennom å gjøre feil. 


Brøndmo mener det vil ta lang tid å lage roboter som faktisk kan hjelpe oss i dagliglivet, men også at den eneste måten å få dette til å fungere på, er å få noen av de tidlige robotene ut i verden. Google-ansatte kan dermed komme til å møte robotene til Everyday Robots i lunsjen eller oppleve at de rydder et møterom.

Det skal bli spennende å se om dette faktisk vil gå raskere. Eksponentiell vekst i tilgjengelig datakraft og forskning og utvikling på mange felt som er beslektet med hverandre kan bringe utviklingen fremover raskere enn vi tror. Løser vi selvkjørende biler løser vi langt på vei hverdagsroboter, og vice versa.Via Arkitekturnytt

Kommentarer