Robot blir oljearbeider

Se Adam Savage sin test av Boston Dynamics Spot, nederst i saken.
Aker BP og Cognite skal sammen gjennomføre en rekke tester med roboter og droner på Aker BP-opererte Skarv i Norskehavet i løpet av 2020. Skarv-feltet er bygget ut med et flytende produksjonsskip, og ligger helt nord i Norskehavet.

Robotene skal blant annet testes for deres evne til å gjennomføre autonome inspeksjoner, innsamling av høykvalitetsdata og automatiske rapporteringer. Andre oppgaver vil være inspeksjoner fra luften og under vann, å respondere på lekkasjer, gjennomføre oppgaver som kan fjerne mennesker fra farlige omgivelser, og gi operatører på land video og VR-bilder fra plattformen.

Det er et mål at datene som robotene samler inn skal kunne brukes til å forutsi behov for vedlikehold og reparasjoner. Ved hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring dette spare selskapet for store summer, dersom man greier å forutse og forhindre dyre driftsavbrudd.

Blant robotene som skal testes er «Spot», den firbeinte roboten til Boston Dynamics. Robotens mobile evner på plattformen gjennom simuleringer av olje og gass-miljø:– Digitalisering vil være noe av det som skiller mellom verdens oljeselskaper, for å kunne levere lave kostnader og lave utslipp. Vår visjon er å digitalisere all vår virksomhet fra vugge til grav for å øke produktiviteten, forbedre kvaliteten og forbedre sikkerheten til våre ansatte. Å utforske potensialet til roboter offshore er en viktig del av vår digitale reise, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik, i en pressemelding.

Og med det en felttest av Spot:

Kommentarer