Robotene kommer til landbruket

Foto: Fieldwork Robotics
Martin Stølen etablerte selskapet Fieldwork Robotics og har utviklet roboter som plukker frukt og grønnsaker. I mange land er det mangel på folk som kan jobbe med innhøsting når produktene er modne. Det tror han roboter kan hjelpe til med.

For å identifisere bær og grønnsaker bruker roboten 3D-kameraer. Til bringebær holder det vanligvis med vanlige optiske kameraer, for de røde bærene er lette å skille fra grønne blader og grønne eller brune grener.

– Her er det mange trinn med mye fotografering, posisjonering og bildeanalyse, så dette tar tid. For et menneske tar det to til tre sekunder å plukke hvert bringebær. Roboten bruker 15 sekunder. Det kan høres håpløst ut, men det er det ikke. Hver plattform kan ha fire plukkearmer og de kan nå opp i høyere busker enn et menneske kan. Med fire armer nærmer roboten seg menneskelig ytelse, men i praksis ligger den langt foran. Den kan uten videre jobbe 20 timer i døgnet, og vi jobber for å komme med til et bær på ti sekunder. Å slå et menneske per plukkearm vil ikke være praktisk mulig på mange år, sier Stølen. Det viktigste er at systemet kan konkurrere på pris per kilo.

Stølen tror ikke på noen nært forestående robotrevolusjon i landbruket. Slik automatisering av manuelle prosesser vil neppe blir stort før om fem til ti år og det vil skje med ulike hastighet på forskjellige vekster. Men at dette kommer, er han ikke i tvil om. Teknologien vil bli stadig bedre og robotene vil bli billigere og etter hvert få svært god lønnsomhet.

Kilde: Tu.no

Kommentarer