Finansrobotene kommer

Finansrådgivning er kanskje noe av det enkleste å automatisere. Det handler mye om å hente inn å sammenstille tall. Dermed er feltet åpent for finansrobotene, og når disse kommer for alvor vil finansbransjen stille krav til disse på lik linje med menneskelige rådgivere.

For å bli godkjent må robotene følge de reglene for god skikk som bransjen har pålagt seg selv. Men vil folk stole på en robot. Bransjen har et stykke å gå for å overbevise folk om at en robot er en god rådgiver. Kun hver fjerde bankkunde sier de har høy tillit til finansiell rådgivning fra en intelligent robot. Høyest er tilliten til robot-råd blant de under 30 år og for de med høy inntekt. Det viser resultatene fra Forbruker- og finanstrender 2017, som Kantar TNS gjennomførte i samarbeid med Finans Norge.

Hele 60 prosent av de spurte sa de har lav tillit til en robot. Til sammenligning svarer hele 77 prosent at de har høy tillit til et menneske i rollen som rådgiver.

Samtidig er det tydelig hviklen vei det bærer. Roboter er allerede en viktig del kundeservice hos mange bedrifter, og flere banker og fondstilbydere har kommet med åkalte spareboter.

Nordea har sin sparebot Nora og Sbanken har sin sparebot. Begge gir anbefalinger om sparing i fond. I tillegg finnes fondsrådgiveren Kron, som hjelper deg med å sette sammen en spareplan.

Forbrukerrådet er positive til disse robotene.

– Robotene synes å heve kvaliteten på investeringsanbefalingene, og dette er noe vi vil se nærmere på til neste år, sier fagdirektør Jorge Jensen til Dinside.no.

Kommentarer