Vil lære barn å programmere roboter

Illutrasjon: clipartkid
Forsker Stefano Nichele ved OsloMet forteller at de svermende robot-biene koster rundt tusen kroner. De skal kunne programmeres av barn helt ned i syvårsalderen. Robotene ble utviklet gjennom et tverrfaglig samarbeid mellom forskningsgruppene Art in Society og Artificial Intelligence på Fakultet for teknologi, kunst og design. Selv om roboten er enkel i formen, kan den gjøre ganske kompliserte ting når mange av dem settes sammen.

Roboten består av et batteri og en liten datamaskin som kan lese hva slags verdier sensoren har, og på denne måten kontrollere den.

Litt usikker på hvilken maskinvare denne roboten kjører på, men prosjektet kan minne en del om det som er beskrevet i dette undervisningsopplegget laget av Nils Kr. Rossing ved Vitensenteret i Trondheim.

Stipendiat Vako Varankian forteller at det er viktig at barn omgås roboter.

– De skal være mye mer omgitt av roboter i fremtiden enn det vi har vært og er. Det blir viktig å skape et sunnere forhold til roboter, enn hva folk flest kanskje har i dag.

Nichele sier at forskning viser at det vil bli flere nye jobber enn dem som forsvinner på grunn av roboter. Han sier også at mange av fremtidens jobber også vil handle om videreutvikling av roboter. Det blir en positiv endring på fleste jobber, men noen kan forsvinne på grunn av automatisering. Han forteller at de håper på bedre jobbkvalitet for mennesker.

– Jeg vil gjerne at barn blir utsatt for programmering i tidligere alder enn de gjør nå. For meg var programmering noe helt nytt da jeg begynte på universitetet, sier Varankian.

– Det er viktig å huske på at roboter ikke bare er viktig for de som studerer datafag og elektronikk, men også barn kan bruke dem. Alle kan bruke dem. Det bør ikke være så skummelt, sier Nichele.

Kilde: Forskning.no

Kommentarer