Utfordringer på grunn av ansiktsgjenkjenning

Foto: Steve Jurvetson
Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, har en kommentar i Kampanje om teknologi for ansiktsgjenkjenning. Bakgrunnen er blant annet en fersk rapport fra AI NOW som peker på ansiktsgjenkjenning som en av de største utfordringene for samfunnet akkurat nå.

Ifølge forskerne bak rapporten bør politikerne skynde seg med å regulere ansiktsfangst og ansiktsgjenkjennende teknologi.

Politikken klarer ikke å holde tritt med teknologien. Ett eksempel er Amazon som har vært i hardt vær for sitt Amazon Recognition program og hvordan de deler disse dataene med politiet. Dette har fått de ansatte til å protestere. Til liten nytte. Teknologien er jo til stor nytte også; ifølge The Independent brukte indiske myndigheter ansiktsgjenkjenning og fant 3.000 barn som var savnet - på fire dager!

Begrunnelsen fra Amazons sjef for kunstig intelligens Andrew Jassy, for å la denne virksomheten rulle fritt videre er at ”man kan gjøre mye skadelig med datamaskiner også. Men tenk hvordan det ville vært uten datamaskiner. Derfor vil vi ikke gå glipp av denne teknologien. Man må bare passe på at den blir brukt ansvarlig”.

En av de få, men desto sterkere, stemmene som nå advarer mot hvordan ansiktsgjenkjenning benyttes, er Microsofts president Brad Smith. I en blogg, men også på en konferanse i begynnelsen av desember, ba han politikerne om å agere nå.

Microsoft har besluttet å holde fast i seks prinsipper i møte med ansiktsgjenkjenning: De skal være redelig, transparent, ansvarlig, ikke-diskriminerende, de skal sikre at folk gir sitt samtykke når de blir møtt med slik teknologi – og Microsoft vil ikke tillate bruk av denne teknologien hvis den ikke følger loven eller hvis den risikoutsetter folks demokratiske rettigheter.

Når det kommer til bruk av ansiktene våre, har vi nå bare de store teknologiselskapenes etikk å klamre oss til. En etikk som vi vet av utallige eksempler de siste årene er alt annet enn rakrygget.

Kilde: Kampanje

Kommentarer