En annerledes sosial robotDet svenske selskapet Furhat Robotics har laget et robothode med en maske, plassert oppå en boks. Ideen er at ulike tredimensjonelle silikonmasker skal bidra til at hodet kan forvandles til forskjellige personer. Det som  gjør roboten noenlunde naturtro er en bakgrunnsprojektor som projiserer animasjoner tilpasset masken roboten har på seg.

Furhat Robotics har et eget operativsystem som skal gjøre det mulig for utviklere å bygge avanserte applikasjoner for sosiale roboter. Tanken er at roboten skal kunne gjøre en rekke oppgaver som i dag utføres av mennesker.

Ideen til Furhat ble til på KTH i Stockholm, ved institutt for tale, musikk og hørsel. Systemet bruker stemmegjenkjenning og tracking. «Hodet» tolker tale, oversetter til tekst, syntetiserer talen (tekst til tale), som gjøres om til ansiktsanimering. I tillegg tolkes dataene fra kameraene. 

– Tidligere var den mest følsomme delen av systemet, den som forvandler tale til tekst. Den fungerte veldig dårlig og gjorde at systemet heller ikke fungerte. Et av de store framskrittene har vært dyplæring i kombinasjon med talegjenkjenning. Vi har tilgang til store mengder data, raske prosessorer og delvis utviklede algoritmer, sa universitetslektor og medgründer Gabriel Skantze til NyTeknik i mai i år.Les mer om de tekniske spesifikasjonene på firmaets hjemmesider.

Kilde: TU.no

Kommentarer