"Ekte VR" om ti år

En kan se for seg mange rare scenarier straks visualiseringen blir god nok:
Foto: Sebastian Voortman
Ekte VR får vi først når alle sanseinntrykk kan erstattes i digitale, virtuelle omgivelser. I dag erstatter VR bare syns- og hørselsinntrykk, men vi kjenner fortsatt smak, lukt, temperatur og ytre påvirkning fra våre fysiske omgivelser.

– Om ti år vil vi helt klart kunne fremkalle lukt, smak og følelse virtuelt. Hvilke følelser man åpner for vil avhenge av den enkelte VR-opplevelsen, sier professor Alan Chalmers ved University of Warwick til DN.

Chalmers' forskning viser at man kan få til dette ved å se alle sanseinntrykkene under ett. Både de synlige og hørbare inntrykkene må føles naturlig for at de andre sansene skal kunne følge etter.

Professor Chalmers sier at slik ny teknologi har både positive og negative egenskaper. «Real virtuality» kan bidra til bedre trening og opplæring i trygge og kontrollerte omgivelser. Samtidig er det betydelige farer ved ny teknologi som lar maskiner kommunisere direkte med hjernene våre.

– Allerede i dag er det mange selskaper som lever av å samle inn informasjon om oss til annonseformål, som Facebook og Google. Hva skjer hvis slike selskaper slipper inn i hjernen vår og vi ikke kan skjule noe lenger, spør Marius Andersen, konsulent i Ciber Norge.

Kilde: DN.no

Kommentarer